Tips & Tricks

Цветенца от хастар или органза
Тази година правих и едни нови цветчета от плат, които видях някъде в интернет. Сега щеше да ми е много по-лесно просто да дам линк към урока за тях, но всеки път забравям да си записвам източниците от, които черпя дадена информация. Така или иначе искам да споделя с вас тези цветчета, затова ще опитам с две думи да обясня как да си направите и вие.
Необходима ви е органза или хастар. Аз съм правила и с двата материала и се получава много добре. Изрязват се кръгчета с малка разлика във диаметъра - за едно цветче аз ползвам три размера. След това идва най-сложната част, която е свързана с много търпение особено ако кръгчетата са с малък диаметър. Трябва да бъдат внимателно обгорени на свещ , за да не се нищят. За да не се изгорите може да ползвате тънки пинсети, с които да държите кръгчетата докато ги обгаряте. Ето така изглеждат вече обгорените цветни кръгчета:Избирам си три размера кръгчета и ги нареждам по големина от по-голямо към по-малко. След това по средата ги съединявам с помоща на игла и конец - достатъчни са само 2-3бода, колкото да се захванат добре едно за друго. Във всяко готово цветче там където съм съединила с конец капвам по една голяма капка лепило С200 (гъсто)и наръсвам обилно с мъниста (синци). След като изсъхне лепилото изтърсвам излишното количество мъниста. Това е!
Снежинки от мъниста


Схемата за тези снежинки публикувам специално заради Деси, която пожела да да дам малко повечко информация за това как се правят.
За тези снежинки са ви нужни две големини мъниста. Аз съм ползвала за основните кръгли 2 мм и многостенни 4 мм (многостенните може да замените с кръгли 4-5мм или просто да ползвате пак кръгли 2 мм, като на мястото на едно голямо мънисто сложите 2 малки). Подобни елементи се плетат с тънка корда и игла за мъниста, защото без игла няма начин да се справите с кордата, но при мен липсваше иглата :-) и затова си плетох снежинките с много тънка медна тел.Как да направим клонче от мъниста?

За някой от картичките съм ползвала техниката за плетене с мъниста, за да добавя клонче, което да допълва дизайна. Може да използваме всякакви мъниста и пайети в зависимост от това какво искаме да получим като краен резултат. Техниката е една и съща само сменяме брояна мъниста или слагаме вместо мъниста пайети.  Не е никак трудно и вероятно повечето от вас ще успеят да се справят и без моите обяснения, но все пак реших да направя кратък урок по въпроса:-)

1. Необходимо е да си изрежете минимум 30 см медна тел, за да направите една къса клонка ( колкото по-дълга искате дави е клонката, толкова по-дълга тел ще е необходимо да си изрежете).2 - 5  След това на телта нанизвате примерно 8 мъниста както е в моя случай. Броя на мънистата зависи само от вас и различният брой мъниста прави клончето да изглежда по различен начин. Може да експериментирате , за да видите разликата. Накрая на урока ще ви покажа две клончета плетени с различен брой мъниста. И така ... измествате мънистата  по средата на телта и я прегъвате. Хванете двата края на телта на около 1 см от мънистата с лявата си ръка , а с дясната хванете снопчето с мънистата и започнете да го въртите в посока на часовниковата стрелка.Незабравяйте да стискате здраво с лявата ръка, двата края на телта не бива да се пускат, докато не усучем достатъчно телта.
6 - 9  Хващаме единия край на телта и отново нанизваме 8 мъниста.Следтова прегъваме телта там където искаме да се получи връхчетона отделното листенце и отново с лявата ръка хващаме двата края на телта, а с дясната започваме да усукваме телта докато стигне до другото усукано листенце.

10  Сега хващаме отново двата края на телта с лявата ръка, а с дясната хващаме двете листенца и започваме да усукваме за да направим малко разстояние от едното листенце до другото.
11 - 13 След това хващаме по-дългия край тел и повтаряме  стъпки от 7 до 9


Когато останат около 5 см тел е добре да завършим като усучем и двата края на телта.
Вече си имаме една клонка!

Това за две клонки плетени с различен брой мъниста. Едното е с 8 броя мъниста а другото е с по 3 броя. На второто клонче съм наплела три клонки на едно място.

Схема за цветче от мъниста

Тази седмица явно ще е седмица на уроците,защото и днес мисля да публикувам един урок. Преди няколко публикации показах едно дръвче от мъниста със сини цветчета и тогава по молба на Адриана обещах да дам схема на цветчетата. Схема имах разбира се от едно списание,което преди доста време дръпнах от интернет,но когато тръгнах да я търся и се оказа, че не мога да я намеря. Аз обаче,когато дам обещание на някой се старая максимално да го изпълня и затова реших да снимам стъпка по стъпка как правя въпросните цветчета.
Хубаво е цветчетата да се правят с възможно най-малките мъниста, за да станат наистина нежни. В моя случай ползвам мъниста 2мм,въпреки, че на снимките изглеждат доста по-големи :-)
Започва се с изплитането на 5 листенца (за един брой цветче) по тази схема, но вместо максималния брой на мънистата от средния ред да е 6 в нашия случай ще е 4. Или последователността на броя на мънистата от всеки ред ще е следната 1-2-3-4-3-2-1

Задължително на всяко листенце трябва да сеостави поне по 5-6 см тел да стърчи в двата края.

Сега следва съединяването на отделните листенца в едно цветче. Ще ми е трудно да обясня с думи какво точно се случва, но се надявам по снимките да става достатъчно ясно. В случая аз добавям по 5 мъниста за оформянето на чашката на цветчето, това е по основаната схема,която всъщност е за цвят на жасмин. Когато правих сините цветчета добавях само по 1-2 мъниста за чашката.


Надявам се да съм била полезна:-).
Лек и успешен ден на всички ви!

Цветна градина!
Още един вариант за цвете малко по-различен :-)Втори вариант с друг пънч :-)Ето я моята набързо скалъпена градинка от цветчета направени с различни пънчове ;-).Ето и една картичка от мен с подобно цветенце! Има и още, но ще си ги запазя за някоя друга публикация хи-хиНадявам се идеята да ви е харесала, a ако е така ще се радвам да я споделите и с други, като дадете линк към урока ми :-).

 Цвете от хартия

За да се изработи това цвете първо ще трябва да имате търпение и да си направите два шаблона. Не се стряскайте, всъщност става много лесно и не изисква кой знае какви специални умения.
1. Изрежете си два квадрата от тънка хартия, която ще може да сгънете лесно. Размерите на страните, както се вижда и на снимката са 7,5 см за единия и 6 см за другия квадрат.

2. Първо ще работим с малкия квадрат. Сгъва се на две по диагонал, за да се получат два триъгълника
3. Сгъваме получения триъгълник на две равни части
4. Отново сгъваме получения триъгълник на две, за да намерим средата.
5. Ей това вече малко трудно ще го обясня, но мисля, че по снимките си личи, какво точно трябва да се направи
6. Изрязваме излишните връхчета
7. Очертаваме листенцето, което ни е необходимо. В случая то трябва да изглежда долу горе по следния начин. Вече сме готови с първия шаблон..
8. Започваме работа по втория по-голям квадрат. Сгъваме го точно както и малкия като повтаряме стъпки 2,3 и 4 също и стъпка 5, но без последното сгъване. Отново изрязваме ъгълчетата.
9. Очертаваме и изрязваме подобно на това листенце, за да се получи втория шаблон. Не е необходимо да бъдете много стриктни в изрязването , защото това ще е само основата, която след това съвсем хаотично ще нарежем, за да станат листенцата по-реалистични.
10.След като сме направили двата шаблона от мека хартия сега сме готови да си направим по-трайни шаблони, които да може да използваме многократно. Това естествено ще стане като очертаем върху дебел картон и изрежем. От готовите твърди шаблони си очертаваме три големи цветя и две от по-малките.
11 до13. Единия малък шаблон нарязваме допълнително, както е показано на снимката и след това с помоща на тънки пинсети или клечка или с каквото друго ви е удобно, трябва да навиете докрай всяко листенце. Не се притеснявайте от това, че навитите листенца ще са разрошени. След като навиете всички листенца си помогнете с ръцете и ги насочете в правилната посока, стиснете с пръсти от всички страни, за да може кръгчето с навитите листенца да заеме формата показана на стъпка 13. На пръв поглед изглежда пипкаво начинание, но всъщност става много лесно и бързо.


14. Второто малко цвете нарязваме по същия начин като първото, но листенцата се подгъват значително по-малко.
15.Сега ще работим с останалите три по-големи цветя. Първо изрязваме малко по-дълбоко към центъра всяко листенце и след това разрязваме всеко листо на две части (точно това направихме и с малките цветя). Следва ‘артистичната’ част, в която с ножичките съвсем хаотично правим извивки по всяко листенце, за да не са еднакви. Тук няма правило, просто действайте по усет и ще получите нещо подобно на това, което съм получила аз. След това съвсем леко с пръсти вгънете листата навътре към центъра.
16. Повторете стъпка 15 и с останалите две цветя като единствената разлика нека да бъде в интензитета на вгъване на листенцата. Накрая трябва да имате следните части:
17. За сглобяването на цветето аз ползвам горещ силикон. Трябва да получите нещо такова:
18. Цветето е почти готово, но си няма тичинки. Аз съм направила два варианта за тичинки. Единия вариант е от навита лентичка черен картон. Височината и дължината на лентичката трябва да прецените сами в зависимост от това, какво ще ви е необходимо за конкретното изработено от вас цвете. При мен дължината е около 20 см , а височината е около 1 см. Тези от вас, които се занимават с квилинг вероятно имат подходящ инструмент за навиване на лентички хартия, но такива като мен, които нямат може да проявят малко креативност и да си направят нещо подобно на това, което съм показала на снимката. Това е дебела игла с по-голямо ухо, която първо съм набила в’дупето’ на един молив и след това съм изрязала връхчето на ухото. Доста неглиже изглежда приспособлението, но върши страхотна работа. И така навиваме си една спиралка и я залепяме както си е, за да направим точинки.
Според мен малко по-интересно се получава ако добавим мъниста и това е втория вариант на тичинка. Аз процедирах по следния начин. Изрязах си лентичка , която да навия, но малко по-ниска около 5 мм и малко по-дълга, за да няма много луфт между навивките. След като навих, залепих края , за да не се разгъва спиралката , намазах я от към лицевата част с горещ силикон и потопих в пликче с мъниста - така успях да покрия силикона максимално с мъниста. Вече сме готови да залепим тичинката, която се получи.
19. Ето това са готови цветя. Жълтото го правих с две формички от изрязващ стенсил на Тим Холц, а лилавото е правено по гореописания начин. Няма особена разлика нали?! Разбира се със стенсилите си спестяваме част от времето, но идеята ми беше да покажа, че стига да има желание всеки може и без инструмент да направи също толкова красиви неща.
Надявам се урока да ви е бил полезен.
Понеже идеята за това цвете ми хрумна покрай една поръчка със сватбено настроение затова и първата ми идея за картичка с него изглежда ето така :