9.02.2012 г.

Зеленокоска - моята първа handmade кукла

През последните месеци тайничко се захласвах по няколко все още непробвани от мен техники. Събирах материали, уроци, разглеждах различни проекти и колкото повече гледах толкова повече се запалвах.. Та накрая реших тази година не само да гледам и да се любувам на това, което правят другите, а самата аз да седна , да пробвам и да видя дали тези непознати за мен води ще се окажат тихи , за да мога да изплувам спокойно, или ще са толкова бурни и дълбоки, че ще се окажат непосилни за преодоляване. Все пак, човек, докато не пробва няма как да разбере нали?
Това, което е на първо място в списъка ми са куклите. Харесвам всякакви кукли , независимо дали са парцалени, порцеланови или други. Събирах дълго време материали дори за кукли направени от стари чорапи, които покрай децата имам в изобилие. Съвсем скоро обаче моя позната , която е изключително креативен човек сподели кукли правени от нея. Изработени бяха основно от глина и текстил и няма смисъл да казвам, че бях тотално запленена от това, което видях. Дълго време не посмях да се пробвам, защото рисуването на човешко лице за мен е мираж, а да моделирам пък изцяло човешка глава съвсем не ми се вписваше в картинката. И така докато се лутах в размисли дали да се захвана или не, попаднах на кукли правени от една канадка и реших да използвам част от нейния стил на изграждане на тялото  за основа на моите кукли. Така се започна с голямото мацане с глина и няколко не толкова успешни опита (blush). Накрая на бял свят се появи ето тази кукла,която въпреки всичките си кусури си е мое първо чедо и естествено реших да я  подаря на моята голяма дъщеря.
Представям ви Зеленокоска :-).

  В началото Зеленокоска беше с пуснати развети от вятъра коси, но след това предвидливо реших да ги сплета, за да не изкушавам дъщеря ми да  ги разресва. Не че е кой знае какво, но рискувам съвсем скоро  Зеленокоска  да започва да се чуди от къде й е дошло името :-), а аз да бъда принудена да правя нова коса, за да не се наложи да наричаме Зеленокоска - Гологлавка :-)


18 коментара:

  1. Не разбирам от кукли,но ако това е първият ти опит то Зеленокоска е просто прекрасна!С тези изящни малки крачета и тази тюлена пола е като от приказките!Явно новото хоби ти се отдава!Не спирай!

    ОтговорИзтриване
  2. Прелестна е! Ефирна и нежна, готова е за танци. Чака своя Принц да я покани на бал...

    ОтговорИзтриване
  3. О,харесвам ми, уникална е. Много е странна...има едно малко дистанцирано,но много артистично и чисто женско излъчване. Изобщо...има живот в нея.Браво, Корни! :О)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха разсмя ме със искреното си изказване - абсолютно си изглежда доста странно. Не знам дали заради очите или заради самите линии на лицето, но си абсолютно права.

      Изтриване
  4. Впечатлена съм, особено от лицето. Респект! Прекрасна е!

    ОтговорИзтриване
  5. Уникална! Много добре се е получила! само и липсва прическата с многото букли за да прилича на изляза от двора на някой френски крал!

    ОтговорИзтриване
  6. Ехаааа, супер яка! И косата (тоя филц как се набива не знам...), а лицето е уникално!Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Skylife, и аз незнам как се набива филц миличка (blush), но не съм давала обяснения от какво е направена куклата и съвсем логично е човек да реши, че косата е от филц. Косата всъщност си е изцяло мое решение ,което ми хрумна лекинко по принуда, но пък да си призная резултата се оказа доста добър. Нали знаете, че като липсват правилните материали, а и липсват и парички, за да се купят тогава човек впряга цялата си креативност, за да измисли как да се справи. Моето решение за косата беше съвсем евтино и много просто. В магазините за прежда продават така наречение 'видлон', който е изцяло от изкуствена нишка и единственото, за което съм виждала да го ползват е да се плетат ония шарените с различни орнаменти турски терлици. Има различни цветове и едно чиле струва малко над 1 лв. Това което прави видлона да стане коса обаче е упорито, ама много упорито разресване с гребен на усукания конец, докато се раздели на множество нишки. Ама нали знаете , че луд умора няма, та и аз така ха-ха.

      Изтриване
  7. Зеленокоска е прекрасна! Браво, Корнелия! Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Изкючително се радвам, че си започнала с осъществяването! Защото куклата е повече от Прекрасна! Наистина ефирна и нежна! Прелестна!

    ОтговорИзтриване
  9. Куклата е невероятна! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна и впечатляваща кукла с това личице! Винаги съм харесвала тези големи очи, гледала съм представления с такъв тип кукли и знам, че доста труд се изисква. Телцето ѝ изглежда крехко и много елегантно, като от порцелан. Чудесна е, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вчера майка ми беше на гости и аз естествено понеже пръщя от скромност, веднага реших да й се похваля и да й покажа куклите. Първото нещо, което забеляза и тя бяха големите очи. Тя има страхотна работа в момента - шие сценични костюми и части от декори в кукления театър. ПОнеже има поглед върху много сценични кукли и тя веднага констатира, че очите на моята били големи точно като на техните кукли. Сега мога да кажа, че моя замисъл с очите е бил точно такъв, ама айде ще си призная ха-ха, че не е баш така. Бях решила, че искам куклата ми да не е повече от 30 см височина.Съответно главата е широка не повече от 3 см. Направих няколко глави без очи, но не ми харесаха и започнах да се чудя как да направя очите. Имах под ръка едни мъниста, които ползвам за картичките, но те бяха доста големи и накрая се принудих да направя куклите точно със такова леко театрално излъчване, което пък обаче наистина си има своя чар.

      Изтриване
  11. Страшно ви благодаря на всички за коментарите. Знам, че наистина има още какво да се изпипва,но се надявам със следващите кукли да се подобрят нещата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че ще се усъвършенстваш, но както пишат и другите - и така е много красива, изящна и ефирна, и много ефектна именно заради косата и другите детайли, които се е наложило да измислиш и осъществиш :)

      Изтриване
  12. Много е интересна, има си своята индивидуалност, много ми харесва, определено доста смело решение и за косата и за излъчването;) Много добре си се справила, просто е невероятна !!!

    ОтговорИзтриване
  13. Това е! За пореден път ми доказваш, че с каквото и да се захванеш, крайният резултат е зашеметителен! Толкова е фина, толкова елегантно поседнала! Адмирации, Корни!

    ОтговорИзтриване