4.05.2012 г.

Проект в "ЗЕЛЕНО"

Преди няколко публикации бях загатнала за един много интересен проект, който обещах да споделя съвсем скоро. Не го направих до сега защото работата по него беше ужасно много , междувременно трябваше да се справя с още две допълнителни задачи и все не оставаше време да седна и да си подготвя публикацията. Но за какво става дума всъщност. Преди няколко месеца ми се обадиха по телефона с молба да направя проект за рамки. Рамките трябваше да са нещо като паспарту и в тях бе предвидено да се слагат грамоти и снимки. До тук всичко чудесно, но тогава не предполагах колко много умуване и работа ме чака.
Малко история:
Проекта ми бе възложен от Спасителен център за диви животни  - Зелени Балкани. Може би някой от вас са чували за него, а други сега ще чуят. С две думи ще ви кажа, че този център е създаден в Стара Загора в периода между 1990 -1994 година от група младежи, като целта на центъра е свързано с лечение, рехабилитация, размножаване и връщане в природата на редки и застрашени диви животни. Аз самата съм ходила  там и имам честа да се познавам с някой от хората, които полагат грижи за животните.  Към центъра има една страхотна  Осиновителна програма, с чиято помощ хора от цяла България, които желаят могат да станат осиновители на някое от животните там, като поемат финансовата грижа за него. И така ... В знак на признателност и благодарност към осиновителите, хората от спасителния център са решили от своя страна да направят символичен подарък към тях и ето тук вече се намесвам аз :-). Всеки осиновител получава грамота, снимка на осиновеното животинче и разбира се кратка информация за неговия вид. Всички тези неща трябваше да бъдат поставени в подходящи рамки, които да са: ръчно изработени с много любов :-), да не са с много елементи по тях, да са задължително от рециклирани материали, за да отговарят на зелената идея и да са в неутрална по възможност кафява гама. Обсъдихме няколко варианта и долу горе стана ясно как ще изглеждат нещата, но за мен по-големия проблем бяха материалите. До този момент не ми се беше налагало да правя каквото и да било от рециклирана хартия или картон и изобщо не бях се замислила, колко трудно може да се окаже да правиш такъв проект. Няма да ви отегчавам с много подробности по обмислянето, а само ще ви кажа какво бе моето крайно решение. И двете рамки реших да са от мукава 1мм, понеже това бе единствения материал за който се сетих че е от рециклирана хартия и освен това е достатъчно дебел, за да се направи стабилна рамка от него. Самата мукава обаче трябваше да бъде декорирана, за да се оформи добре изглеждаща рамка и след дълго мислене реших, че ще направя релеф с помощта на рециклирана тоалетна хартия и техниката декупаж, но в няколко слоя-). В единия ъгъл на всяка рамка ще има елемент изрязан от мукава, който ще оцветя с акрилни боички.
Проекта: 
Декоративна Рамка формат А4 от две части -гръб и рамка закрепени в горната част с допълнителна картонена лента, за да може рамката да се отваря лесно и в нея да се слага и залепя грамотата.  Изработени са в два варианта на декоративен елемент. Към всяка рамка в комплект в зависимост от декоративния елемент има втора по-малка рамка, която е двустранна - на практика са две малки рамки всяка състояща се от гръбче и рамка, които са съединени по същия начин като голямата само в горната си част. Идеята е тази малка рамка да стои, като настолен календар и от едната страна да се сложи снимката на осиновеното животинче, а от другата информацията за него.
Ето как изглеждат част от готовите рамки :-).

Равносметката :-)

Това със сигурност е най--големия и най-времеотнемащия проект, който съм правила до сега и да си призная, когато в началото застанах пред купчината мукава си мислех, че никога няма да го завърша. Изрязах на ръка( с ножица и макетен нож) 900 правоъгълника от мукава, 200 фигурки за декорацията, които изрисувах след това,  400 картончета за свързване. Изразходвах 1,5 литра лепило C200, няколко рула тоалетна хартия, над 20 рула двойно залепващо тиксо. Нарисувах 300 дървета , сдобих се с няколко пришки и мазоли по пръстите ха-ха-ха и сега когато съм на финала, понеже имам още няколко комплекта да завърша, мога да кажа, че усилието си струваше на 100%, защото резултата е наистина добър - ама колко  нескромно прозвуча ;-). Ето тук може да видите как изглеждат рамките, но вече запълнени :-) http://www.facebook.com/photo.php?fbid=387269751284531&set=a.185369664807875.47005.119929894685186&type=3&theater

19 коментара:

 1. Свалям ти шапка,невероятно добро изпълнение,а за къртовският труд,който си положила,моите поздравления!!!

  ОтговорИзтриване
 2. Ехаааа, невероятни са! И като изработка...и като бройка, но все пак е за добра кауза!

  Сууупер!!!

  ОтговорИзтриване
 3. Чудесна изработка! Не знам как си се справила с толкова трудоемка работа - адмирации. А каузата е наистина стимулиращо-въхновяваща.

  ОтговорИзтриване
 4. Много съм впечатлена! Страхотна работа! Браво!

  ОтговорИзтриване
 5. Поздравления и от мен,и за каузата ,и за изпълнението!!!Впечатляваща работа!

  ОтговорИзтриване
 6. Поздравления за чудесната работа!Доста трудоемко изглежда , но резултатът си е струвал всичкото усилие!

  ОтговорИзтриване
 7. О! Адмирации!
  Впечатляваща работа - и идеята, и изпълнението са прекрасни!
  И с пълно право можеш да си нескромна ;Р.

  ОтговорИзтриване
 8. Аз съм изумена! Изключително впечатляваща работа - не само като количество, но и като качество!!!

  ОтговорИзтриване
 9. Не вярвам на очите си!!!Тази неземна красота във великански количества е излязла от твоите ръце?!?!?!? Ти си магьосница...! Изумена съм! Прекланям ти се! И.... искам да те видя на живо, за да те пипна, че си истинска!!!!!!

  ОтговорИзтриване
 10. Толкова много ме зарадвахте с положителните си коментари за този проект. Така още повече за мен си заслужава целия положен труд по тях. Благодаря на всички ви, защото наистина ми вдъхнахте още повече увереност, че съм се справила както трябва.
  Усмихнати и спокойни почивни дни ви пожелавам (hugs)

  ОтговорИзтриване
 11. Ама ти съмнения някакви ли си имала?!? Аз продължавам да нямам думи... само възклицания!

  ОтговорИзтриване
 12. Корни, страхотна работа! Браво, момиче!

  ОтговорИзтриване
 13. Ако кажа, че съм възхитена, ще бъде малко, ако кажа, че съм респектирана от таланта ти и бройката на всичко, пак ще е малко! Уникални и като дизайн, и като труд! И за пореден път доказваш, че до каквото и да се докоснат талантливите ти ръце, накрая се получава нещо наистина уникално, красиво, пленяващо!

  ОтговорИзтриване
 14. Корни, уникална работа! Изглеждат главозамайващо във финалната си форма. Браво!

  ОтговорИзтриване
 15. Прекрасни мили дами, наистина безкрайно много ама много ви благодаря за всички коментари! Сега аз не мога да намеря достатъчно силна дума за да ви благодаря! (blush)

  ОтговорИзтриване
 16. Ооо! Прекрасно и ...нямам думи!

  ОтговорИзтриване
 17. Ехааа, стахотно се е получило!! Аз с доста закъснение виждам крайния резултат, но пък за поздравленията мисля, че няма краен срок, затова приеми ги и от мен!! :) Резултатът е наистина впечатляващ!

  ОтговорИзтриване